La ingent quantitat de persones que van demanar a la intel·ligència artificial predir qui seria el successor del papa Francesc va demostrar una cosa que havíem oblidat: encara hi ha espais on la IA no pot ser exacta i deixa al món sorprendre’s.
Aquestes dues últimes setmanes han estat força plenes de suspens a l’Església catòlica. Després de la mort de Francesc I, van començar de seguida les suposicions sobre qui seria el seu successor a la cadira de sant Pere i, és clar, no van faltar els qui ho van preguntar a la IA.
Això darrer s’ha convertit en tendència des de l’arribada de ChatGPT 3.5. Davant esdeveniments decisius, molts usuaris recorren a les intel·ligències artificials generatives per provar de predir qui guanyarà la Champions, quines seran les tendències del futur o, com ha passat les últimes dues setmanes, qui seria el nou papa.
«Estimadíssima IA: Qui serà el proper papa?»
Com indiquen diversos mitjans, les primeres prediccions assenyalaven els dos noms més forts per ser elegits al conclave: l’italià Pietro Parolin i el filipí Luis Antonio Tagle. De fet, la gran majoria situava Parolin com a primera opció, atesa la seva llarga trajectòria diplomàtica entre el Vaticà i diversos països d’Amèrica Llatina, Àfrica i Orient Mitjà.
Tant ell com Tagle apareixien d’entrada com a favorits, especialment per la seva proximitat amb la línia més progressista i oberta de Francesc I. A les llistes hi havia més candidats, però Robert Prevost gairebé no hi figurava, i, si hi sortia, no era dels noms més populars.

A la plaça de Sant Pere s’aplegarien milers de fidels aquest dijous per celebrar el nou papa.
Un dels chatbots va advertir EuroNews, quan va fer el mateix experiment, que el conclave és conegut per la seva imprevisibilitat i podria triar fàcilment un cardenal que no aparegués entre els candidats que oferia la IA. El mateix li va passar a ABC, a qui va avisar que «l’elecció real és un procés molt pregat i sovint impredictible, guiat per l’Esperit Sant».
EuroNews va consultar ChatGPT, Gemini, Grok-2, DeepSeek i Claude, però només les tres primeres van respondre, mentre que les altres dues asseguraven que no tenien informació sobre la mort del papa.
Alguns mitjans afirmen que la IA va encertar la predicció pocs minuts després de veure el fum blanc. Expliquen que van preguntar a la IA i la resposta va ser: «Una opció plausible és el cardenal Robert Francis Prevost, pel seu perfil pastoral, la seva proximitat al papa Francesc i la seva posició clau al Dicasteri per als Bisbes», recull El Economista.
Instants després, l’estatunidenc Robert Francis Prevost s’afaitava al balcó central de la Basílica de Sant Pere investit com a Lleó XIV.
Per què la IA va fallar en algunes prediccions i en d’altres no?
Tots ho sabem: la IA no és perfecta, i encara menys quan ha de predir el futur. Encara que pugui encertar moltes coses, n’hi ha d’altres que sempre errarà. Per què? La IA generativa crea respostes noves a partir de la informació que troba a internet, però no és dins el conclave ni als passadissos del Vaticà.
Des de la mort de Francesc I, els mitjans es basaven en la informació disponible, anunciant candidats d’ambdós bàndols sense conèixer al detall les tensions internes de l’Església. A mesura que passaven els dies, s’anava coneixent més informació, però la IA només pot generar respostes amb allò a què té accés; per molt que analitzi tendències històriques, sempre hi ha factors humans que li escaparan.
D’altra banda, cal recordar que durant el conclave els cardenals no tenen cap contacte amb l’exterior. No poden rebre missatges ni enviar-ne fins que surt fum blanc, de manera que obtenir informació sobre el que es debat dins és molt difícil, per no dir impossible.
I això és el que va passar. Igual que amb Francesc, Prevost era un «outsider»; no figurava entre els favorits i es va mantenir fora de les llistes fins a l’últim moment. Tot apunta que Lleó XIV va ser un candidat de consens, atesa la rapidesa de l’elecció: només quatre votacions en dos dies.
I per què de vegades va encertar? Segons Cadena SER, que també assegura haver encertat, el fet que la IA l’encertés és fruit del seu funcionament normal: analitza l’historial i la posició del cardenal a l’Església. A moltes altres persones els hauria donat un nom erroni al mateix temps.

El pontificat del nou papa estarà marcat per la implementació de la IA al Vaticà.
El papa de la IA
Ara ja importa poc si la IA va encertar o no el nom de Lleó XIV. El que és rellevant és que aquest nou pontificat obre una nova etapa: la inclusió de la IA en el dia a dia vaticà.
Fins ara, hi ha poques iniciatives que integrin IA als temples. Hi ha casos aïllats, com una església suïssa que va crear un Jesús amb IA perquè els fidels es poguessin confessar, però no hi ha directrius generals per a la seva implementació.
Tanmateix, aviat serà inevitable. Isabel Gómez recorda que l’Església porta dos mil anys participant en els grans debats socials, des de la igualtat de gènere fins a la discriminació racial o per orientació sexual, i que ara la IA i la realitat virtual formaran part d’aquests reptes.
Al seu torn, Alberto Chinchilla, consultor de projectes digitals per al Vaticà, defensa la necessitat que el papa tingui un compte a TikTok, tenint en compte que ja és present a X i Instagram. «Potser ha arribat el moment que al proper papa se li creï un perfil en aquesta xarxa», va dir a Europa Press.
A més, el consultor apunta que molts cardenals que han entrat al conclave ja tenen un «ADN més digital», i anuncien una nova orientació que inclou noves tecnologies, plataformes i formes de comunicació.
Qui sap? Potser la intel·ligència artificial «baixarà» finalment al Vaticà de la mà de Lleó XIV.
Obre un parèntesi en les teves rutines. Subscriu-te a la nostra newsletter i posa’t al dia en tecnologia, IA i mitjans de comunicació.