La recent elecció de Lleó XIV com a nou papa marca un punt d’inflexió a la història de l’Església catòlica, no tan sols per ser el primer pontífex estatunidenc, sinó també per l’enfocament que vol imprimir al seu pontificat
En el seu primer discurs davant el Col·legi Cardenalici, el nou papa va explicar que l’elecció del nom «Lleó» és un homenatge a Lleó XIII, qui a finals del segle XIX va abordar les transformacions socials provocades per la primera Revolució Industrial mitjançant l’encíclica «Rerum Novarum», un document clau en la doctrina social de l’Església catòlica. L’encíclica tracta les condicions dels treballadors durant la Revolució Industrial i estableix principis sobre justícia social, drets laborals, propietat privada i el paper de l’Estat en la protecció dels més vulnerables.
Lleó XIV va traçar paral·lelismes entre els reptes d’aquella època i els que plantegen avui la revolució digital i la intel·ligència artificial. En el seu discurs va explicar què ofereix l’Església davant aquesta revolució: «En els nostres dies, l’Església ofereix a tothom el tresor de la seva doctrina social com a resposta a una altra revolució industrial i als avenços en el camp de la intel·ligència artificial, que plantegen nous desafiaments per a la defensa de la dignitat humana, la justícia i el treball».
El Vaticà ja havia reflexionat sobre els desafiaments de la IA
Aquest enfocament, que posa damunt la taula els possibles reptes de la intel·ligència artificial, no és pas nou. El gener de 2025, el Vaticà va publicar un document anomenat «Antiqua et Nova», on reflexionava sobre les implicacions ètiques i antropològiques de la IA. El text adverteix dels perills de substituir la intel·ligència humana per la IA, assenyalant riscos com la desinformació, la vigilància massiva o la deshumanització de les relacions personals. A més, subratlla la necessitat que la IA complementi —i no substitueixi— la intel·ligència humana.
Lleó XIV reprèn aquestes preocupacions davant d’una clara revolució tecnològica i les situa al centre del seu pontificat. L’elecció del seu nom papal reflecteix una intenció clara: afrontar els reptes actuals amb la mateixa determinació amb què Lleó XIII va fer front als canvis i problemes socials del seu temps. Així, el nou papa vol que l’Església sigui una guia moral en l’era digital, promovent una tecnologia al servei del bé comú i de la dignitat humana.
Obre un parèntesi en les teves rutines. Subscriu-te a la nostra newsletter i posa’t al dia en tecnologia, IA i mitjans de comunicació.