L’ús d’intel·ligència artificial als mitjans de comunicació torna a estar al centre de la polèmica. Aquesta vegada, el Chicago Sun-Times protagonitza la controvèrsia després de publicar el 18 de maig una guia d’activitats d’estiu plena d’informació creada per IA
La guia incloïa llibres inexistents, atribucions errònies a autors reals i cites d’experts inventats. Tot i que la secció lluïa el logotip del diari, la redacció no va produir ni aprovar aquell contingut, tal com va aclarir el mateix mitjà en un comunicat difós a la xarxa social Bluesky.
We are looking into how this made it into print as we speak. It is not editorial content and was not created by, or approved by, the Sun-Times newsroom. We value your trust in our reporting and take this very seriously. More info will be provided soon.
— Chicago Sun-Times (@chicago.suntimes.com) 20 de maig de 2025, 16:19
La secció de lectura destacava títols com Nightshade Market, suposadament de Min Jin Lee, i Boiling Point, que atribuïa a Rebecca Makkai. Cap d’aquests llibres existeix, tot i que ambdues autores gaudeixen de reconeixement en el panorama literari. En declaracions a The Verge, Victor Lim, director sènior de desenvolupament d’audiència, va afirmar: “Estem investigant com ha arribat aquest contingut a publicar-se” i va afegir: “És inacceptable que qualsevol contingut que oferim als nostres lectors sigui inexacte”.
Segons va revelar 404 Media, el diari no va redactar el material, sinó que l’obtingué mitjançant una llicència de contingut d’un proveïdor extern: el conglomerat Hearst. El Sun-Times ja ha eliminat aquella secció de les seves edicions digitals i ha anunciat una revisió de les seves polítiques per garantir que qualsevol col·laboració externa compleixi els seus estàndards i s’identifiqui clarament.
Un altre periodista també va tenir problemes per no contrastar la informació
l’error no es va limitar a les recomanacions literàries. Un article signat per Marco Buscaglia sobre “la cultura de les xarxes” també presentava fonts sospitoses, com una suposada cita de l’escriptora Brianna Madia sobre un article inexistent a Outside Magazine i una referència a una anàlisi de mercat d’Eagles Nest Outfitters que no apareix enlloc. Buscaglia va admetre a 404 Media que de vegades utilitza IA “com a referència”, però en aquesta ocasió no va verificar el contingut: “No tinc excuses. Ha estat completament culpa meva i n’estic avergonyit,” va confessar.
Aquest cas reobre un debat crucial en temps d’automatització editorial: com poden els mitjans conservar la confiança del públic si barregen contingut generat per IA amb periodisme real sense la deguda transparència?
Obre un parèntesi en les teves rutines. Subscriu-te a la nostra newsletter i posa’t al dia en tecnologia, IA i mitjans de comunicació.