Skip to main content

Delta Air Lines ha començat a cobrar els seus bitllets segons el que la IA calcula que estàs disposat a pagar. Ja aplica aquesta fórmula al 3% dels seus vols domèstics, amb la vista posada en assolir un 20% abans que acabi 2025 (fa nou mesos era només l’1%).

La IA com a analista silenciós

Delta ha activat el que descriu com un superanalista que opera sense descans. Revisa reserves, disponibilitat, hàbits de navegació i fins i tot variables com el clima o l’estat de l’economia. A partir de tot això, estima quant pagaries i genera un preu “a mida”, en temps real.

La tecnologia procedeix de Fetcherr, que en una presentació al Gen AI Summit va definir la seva IA com un “model de mercat gran” que recopila dades internes i externes, executa simulacions amb milions de combinacions i ajusta els preus en temps real sense intervenció humana.

Presentació GenAI Summit

Més ingressos, menys certeses

Segons Delta, els primers resultats han estat “sorprenentment favorables”: fins a un 9% més d’ingressos per unitat en els vols on s’aplica. “És una reenginyeria total de com fixem preus, i com els fixarem”, va dir durant l’Investor Day de la companyia al novembre, Glen Hauenstein, president de la companyia. L’objectiu és abandonar les tarifes fixes completament, encara que el desplegament serà progressiu.

Què sap la IA sobre tu?

Registres històrics de compra, freqüència i moment de cerca, galetes actives, dades públiques sobre el teu historial viatger… tot es condensa en un perfil predictiu de la teva disposició a pagar. El preu deixa de ser una xifra estàndard i es converteix en reflex. El valor que el sistema creu que tu acceptaràs.

Qui fixa els límits del mirall?

No tothom celebra aquesta evolució. El senador Ruben Gallego la va qualificar de “tarifació depredadora” en una publicació a X, on va acusar Delta de voler «esprémer fins a l’últim cèntim» amb ajuda de la IA”. Per a Justin Kloczko, analista de Consumer Watchdog, va declarar a Fortune que la IA «està intentant llegir els nostres caps per veure quant estem disposats a pagar. És bàsicament hackejar els nostres cervells”.

Delta’s CEO just got caught bragging about using AI to find your pain point — meaning they’ll squeeze you for every penny.

This isn’t fair pricing or competitive pricing. It’s predatory pricing.

I won’t let them get away with this.

— Ruben Gallego (@RubenGallego) July 15, 2025

 

L’empresa assegura que les seves tarifes “es basen únicament en factors relacionats amb el viatge”, i que manté controls estrictes per complir la llei. Però no va respondre a preguntes sobre com funcionen aquests controls, si són automàtics o humans, ni si les tarifes generades per Fetcherr es registren públicament.

El preu just ja no és universal

Des de fa anys, les aerolínies apliquen preus diferents a diferents passatgers, segons el canal de compra o el moment de cerca. També hi ha precedents de webs que mostraven tarifes diferents segons el navegador de l’usuari. Però l’ús d’IA multiplica aquesta discriminació per perfil i la situa en una zona legal grisa. “Això no és només eficiència”, apunta Matt Britton, autor de Generation AI en declaracions a Fortune, “està reescrivint les regles del comerç”. Per al consumidor, afegeix, “l’era del preu just ha acabat”.

No és ciència-ficció… és evolució tarifària

L’ús d’IA en preus ja no és exclusiu de Delta. En la seva llista de clients, Fetcherr també menciona aerolínies com Virgin Atlantic, Azul, WestJet, Royal Air Maroc i Viva Aerobús. Segons Fetcherr, aquestes aerolínies ja són clients del seu sistema. Hipertextual i The Sun, parlen d’almenys 258 aerolínies usant preus dinàmics, encara que poques admeten públicament l’ús d’IA.

Com protegir la teva tarifa

Els més cauts recomanen navegar en mode incògnit, esborrar galetes, fer servir una VPN o comparar en webs externes. Encara que els experts dubten de la seva eficàcia davant d’un sistema que busca, precisament, llegir-te al vol. A més, es preveu que les aerolínies exigeixin iniciar sessió per oferir beneficis, forçant els clients a romandre dins de l’ecosistema que permet la personalització.

Obre un parèntesi en les teves rutines. Subscriu-te al nostre butlletí i posa’t al dia en tecnologia, IA i mitjans de comunicació.

Leave a Reply