Amazon ha assolit una nova fita en el seu procés d’automatització: acaba de desplegar el robot número 1.000.000 en els seus centres logístics. L’exemplar commemoratiu va arribar recentment a una instal·lació al Japó, completant una xifra que s’estima està a prop d’igualar el nombre actual d’empleats humans, segons el Wall Street Journal citant dades de la companyia.
Aquest avanç va acompanyat del llançament de DeepFleet, un model generatiu d’IA dissenyat per orquestrar els moviments de la flota robòtica dins dels magatzems. La seva funció és similar a la d’un sistema de gestió de trànsit per a vehicles: reduir colls d’ampolla i optimitzar rutes, la qual cosa es tradueix en un 10 % de millora en eficiència en els desplaçaments dels robots.
L’automatització a Amazon va començar el 2012 amb l’adquisició de Kiva Systems, pionera en robots mòbils per moure prestatgeries. Des de llavors, la companyia ha integrat múltiples plataformes robòtiques especialitzades: des de vehicles com Hercules, que aixequen fins a 1.250 lb, fins a Pegasus, amb cinta transportadora, i Proteus, capaç de navegar de forma autònoma al costat dels treballadors. Més recent és Vulcan, que afegeix “sentit del tacte” mitjançant sensors de força.
Encara que aquest desplegament genera preocupació entre defensors dels drets laborals, Amazon defensa que els robots estan concebuts per complementar, no substituir, els treballadors. Des de 2019, l’empresa ha capacitat més de 700.000 empleats en habilitats tècniques vinculades a robòtica, mecatrònica o manteniment, i assegura que els centres de nova generació requereixen fins a un 30 % més de perfils tècnics.
El resultat operatiu és palpable: Amazon ha passat d’enviar 175 paquets per empleat a l’any el 2015 a prop de 3.870 en l’actualitat, reflex dels beneficis productius del model híbrid humà-robot. A més, l’optimització de rutes robòtiques redueix costos, accelera les entregues i disminueix el consum energètic.
Amb la fita del milió de robots i DeepFleet, Amazon redefineix els seus centres logístics: una xarxa intel·ligent que combina IA i robòtica per lliurar més ràpid, més barat i amb menor impacte físic en els seus operaris. Queda per veure com evolucionarà l’equilibri entre automatització i ocupació humana, però l’arquitectura híbrida sembla consolidar-se com el model dels grans operadors globals.
Obre un parèntesi en les teves rutines. Subscriu-te al nostre butlletí i posa’t al dia en tecnologia, IA i mitjans de comunicació.