Skip to main content

L’empresa d’intel·ligència artificial Anthropic ha presentat el programa «AI for Science», un programa que proporciona fins a 20.000 dòlars en crèdits d’API a investigadors acadèmics o a organitzacions sense ànim de lucre.

L’objectiu principal és facilitar l’ús de models de llenguatge avançats, com Claude, en projectes científics d’alt impacte, especialment en biologia i ciències de la vida. En particular, el programa busca donar suport a investigacions que abordin desafiaments globals importants, des de la comprensió de sistemes biològics complexos, l’anàlisi de dades genètiques, l’acceleració del descobriment de fàrmacs i l’augment de la productivitat agrícola.

En l’anunci oficial, Anthropic ha volgut destacar que «la IA té el potencial d’accelerar el progrés científic. Les capacitats avançades de raonament i llenguatge de la IA poden ajudar els investigadors a analitzar dades científiques complexes, generar hipòtesis, dissenyar experiments i comunicar els seus descobriments de manera més eficaç. En reduir el temps i els recursos necessaris per al descobriment científic, podem contribuir a abordar alguns dels desafiaments més complicats de la humanitat».

Per poder optar a aquest programa, els investigadors han d’estar afiliats a institucions de recerca, i poden presentar les seves sol·licituds a través del formulari que ha compartit Anthropic. A més, les sol·licituds presentades s’analitzaran mensualment, el primer dilluns de cada mes, basant-se en el mèrit científic, l’impacte potencial, la viabilitat tècnica i criteris de bioseguretat.

Anthropic busca aportar valor a la humanitat

Aquest moviment d’Anthropic s’alinea amb la seva visió de desenvolupar sistemes d’IA que aportin valor a la humanitat, com es discuteix en Machines of Loving Grace del seu CEO, Dario Amodei. Amb això, l’empresa s’uneix a altres gegants tecnològics com Google i OpenAI, que també donen suport i fomenten la recerca científica mitjançant l’ús d’intel·ligència artificial.

No obstant això, alguns experts assenyalen que, encara que la IA pot ser útil en àrees com l’exploració de grans conjunts de dades, encara no queda clar si pot reemplaçar el pensament creatiu necessari per a avenços científics importants.

Obre un parèntesi en les teves rutines. Subscriu-te al nostre butlletí i posa’t al dia en tecnologia, IA i mitjans de comunicació.

Gerard Quintana

Periodista. M'encanta el periodisme i la tecnologia.

Leave a Reply