Skip to main content

Un nou sistema d’intel·ligència artificial (IA), denominat iSeg, ha demostrat en un recent estudi que és capaç de delinear tumors de pulmó en moviment —conforme respiren els pacients— amb una precisió comparable i fins i tot superior al d’oncòlegs experimentats, segons informa Fast Company. Publicat a npj Precision Oncology, aquest avenç promet accelerar i millorar la planificació de tractaments oncològics, especialment la radioteràpia.

El repte de la segmentació tumoral

La segmentació de tumors pulmonars, és a dir, la identificació precisa dels seus límits en imatges de TC, és un procés crucial i laboriós que pot requerir fins a 12 exploracions i set hores de treball manual. A més, depèn de la percepció individual del metge, cosa que genera variabilitat i possibles omissions de zones rellevants.

Què aporta iSeg?

A diferència d’altres eines que empren imatges estàtiques, iSeg opera en 3D i té en compte el moviment respiratori del tumor. Això permet un contornejat més fidel del teixit tumoral en condicions reals. Va ser entrenat amb dades multicèntriques de nou clíniques, incloent escàners de Northwestern Medicine i Cleveland Clinic, cosa que potencia la seva robustesa i adaptabilitat.

Resultats de l’estudi

Avaluat amb nous escàners no vistos durant l’entrenament, iSeg va demostrar una capacitat idèntica a la dels oncòlegs per delinear tumors, i a més va destacar regions addicionals que els metges havien passat per alt. Aquestes zones van resultar estar vinculades a un pitjor pronòstic, cosa que suggereix que aquesta IA podria evitar omissions rellevants.

Impacte potencial en clínica

Aquest sistema podria reduir significativament els temps de planificació de radioteràpia, eliminant retards i millorant la precisió. A més, contribuiria a estandarditzar l’atenció i reduir desigualtats en centres amb menys experiència especialitzada. L’equip de Northwestern ja està provant iSeg en entorns reals, incorporant feedback mèdic i estenent el seu ús a tumors en fetge, cervell i pròstata, així com a modalitats com PET i MRI.

Futur proper

Els investigadors estimen que la integració clínica podria estar disponible en un o dos anys . La seva adopció marcaria un avenç significatiu en l’oncologia personalitzada, permetent teràpies més eficaces i segures. Mohamed Abazeed, líder de l’estudi, assenyala que estem més a prop de tractaments oncològics “més precisos del que imaginàvem fa una dècada”. 

Obre un parèntesi en les teves rutines. Subscriu-te al nostre butlletí i posa’t al dia en tecnologia, IA i mitjans de comunicació.

Leave a Reply