Skip to main content

En un avenç que promet transformar la forma en què interactuem amb dispositius electrònics, un equip de recerca de Reality Labs, la divisió científica de Meta, ha presentat un prototip de polsera capaç d’interpretar gestos amb la mà i convertir-los en comandes digitals. Publicat el 23 de juliol de 2025 a Nature, aquest desenvolupament respon a gairebé una dècada de recerca i obre la porta a una nova era d’interfícies neuromotores accessibles i naturals.

L’accessori, que es col·loca còmodament al canell, utilitza electromiografia de superfície (sEMG) per captar els senyals elèctrics que els músculs envien al cervell per moure la mà. Després, aplica algoritmes avançats d’aprenentatge profund per descodificar aquests impulsos sense necessitat de calibratge per usuari, fins i tot davant la diversitat anatòmica i fisiològica entre individus.

Durant les proves internes, la polsera va permetre fer tasques bàsiques de navegació virtual, selecció d’elements i escriptura a mà alçada. La seva velocitat d’entrada de text va assolir una mitjana de 20,9 paraules per minut, davant els 36 ppm del teclat virtual d’un smartphone. Els desenvolupadors també van trobar que un ajust mínim a cada usuari millora el rendiment fins a un 30%.

El dispositiu es connecta de forma sense fils, probablement per Bluetooth, a ordinadors o ulleres intel·ligents. Els investigadors liderats per Patrick Kaifosh i Thomas Reardon ressalten el gran repte tècnic que va suposar aconseguir una interfície adequada per a milers d’usuaris sense processos invasors ni calibratge personalitzat.

Meta albirà aplicacions significatives en escenaris on els mètodes d’interacció tradicionals (com teclats, ratolins o pantalles tàctils) resulten limitants: persones amb mobilitat reduïda, paràlisi parcial o malalties neurodegeneratives podrien beneficiar-se especialment. A més, aquest tipus d’interfície podria integrar-se amb futurs dispositius de realitat augmentada, potenciant una interacció mòbil basada en gestos silenciosos i intuïtius.

Més enllà del dispositiu, els autors comparteixen un model de disseny que inclou recomanacions de maquinari, estàndards per a experimentació, requisits de dades i arquitectures d’aprenentatge. Aquesta guia pretén estimular la recerca en interfícies neuromotores genèriques i accelerades, amb possibilitats d’adopció global.

Tot i que encara és un prototip, la seva publicació a Nature marca un punt d’inflexió. Meta obre una finestra al futur de la interacció entre humans i màquines, on els gestos naturals i discrets poden reemplaçar el teclat. En un entorn digital cada cop més portàtil, amb auriculars i ulleres intel·ligents en auge, aquesta polsera ofereix una via prometedora per a un control més fluid, sense contacte físic.

Obre un parèntesi en les teves rutines. Subscriu-te al nostre butlletí i posa’t al dia en tecnologia, IA i mitjans de comunicació.

Leave a Reply