Skip to main content

L’equip, format per 7 estudiants de tercer d’ESO de Sabadell, busca empreses patrocinadores per portar el seu projecte al FIRST LEGO League Open Africa Championship.

El Cape Town International Convention Centre (CTICC) acollirà, del 7 al 9 de maig, el FIRST LEGO League Open Africa Championship, un torneig internacional que reuneix els equips juvenils de robòtica més brillants del món per posar a prova les seves solucions tecnològiques.

En aquesta edició, Espanya estarà representada per Jatta Printi, un equip format per 7 alumnes de tercer d’ESO de l’escola La Vall de Sabadell, Barcelona. Aquest equip, integrat íntegrament per noies, va néixer com a activitat extraescolar de robòtica, i el seu nom, “deixant empremta” en finès, en resumeix el propòsit: aportar idees útils que millorin el planeta. Després de conquerir la fase nacional, les noies de Jatta Printi volen viatjar a Sud-àfrica amb el seu projecte T-Bubble.

Pregunta: Com va començar el projecte de Jatta Printi?

Jatta Printi: Va començar com una extraescolar entre companyes que compartíem la passió per la ciència, la tecnologia i sobretot la robòtica. Ens vam conèixer a l’escola i al principi només volíem aprendre a muntar i programar robots, però de seguida ens vam adonar que el que realment ens motivava era treballar juntes per resoldre problemes reals. Així va néixer Jatta Printi, un equip on cada una aporta les seves idees i habilitats. El nostre nom significa “deixant empremta” en finlandès, perquè el que volem no és només competir, sinó deixar una petita marca al món amb tot el que fem!

Expliqueu-nos en poques paraules en què consisteix T-Bubble. Quina necessitat respon i com funciona?

T-Bubble és una solució que hem creat per evitar que els dispositius de rastreig marí, tags, que s’utilitzen per al seguiment d’animals al mar, a més d’obtenir dades com posicionament, temperatura, localització, es perdin. Quan un d’aquests dispositius es desprèn de l’animal i puja a la superfície es fa difícil de localitzar per
culpa de les ones o la mala visibilitat. Aquí entraria en joc T-Bubble, els investigadors poden activar-ho a distància. El sistema autoinflable allibera CO2 d’un petit cartutx i infla una bola taronja molt visible a la superfície i fa molt més fàcil recuperar el dispositiu. Així ajudem a evitar la pèrdua de dades científiques, diners i reduïm residus al mar!

Què creieu que té el T-Bubble que l’ha fet destacar tant?

És simple però molt efectiu, i sobretot que pensa en el que els científics realment necessiten: visibilitat, compatibilitat i cost baix. No cal inventar coses complicades per canviar el món, a vegades una idea pràctica és la que marca la diferència. A més, està pensat per promoure la recerca marina, que és molt important pel futur
dels oceans.

Què significa per a vosaltres representar el vostre projecte en una competició internacional?

És increïble! De veritat, encara ho estem processant. És com si tot l’esforç que hem posat, totes les hores de quedar, de programar, de provar i de fallar, tingués ara un significat encara més gran. Poder representar no només el nostre projecte sinó també a totes les noies que fan ciència, tecnologia o robòtica és un orgull brutal. És la prova que, si tens una idea i creus en ella, pots arribar molt lluny, literalment fins a Sud-àfrica!

Com ha estat el procés fins ara? Quins han estat els moments més difícils i els més emocionants?

El procés ha estat una muntanya russa, literalment. Hi ha hagut moments emocionants, com quan vam aconseguir passar a la Final Nacional, o quan vam presentar el T-Bubble i vam veure que realment agradava molt. Però també n’hi ha hagut de durs, com quan vam desmuntar el robot pensant que ja s’havia acabat la temporada… i després va arribar la sorpresa! Quan ens van dir que un equip havia renunciat i que nosaltres aniríem a l’Open Àfrica, ens vam quedar de pedra. Vam plorar, vam cridar, vam riure… tot alhora!

Quins valors voleu transmetre amb aquest projecte i amb la vostra participació en el torneig?

Volem transmetre que la ciència no té límits, que les noies tenim un paper importantíssim en la tecnologia, i que la creativitat i l’esforç sempre obren camins. També que, per molt gran que sembli un repte, si tens un bon equip i passió, pots aconseguir coses increïbles. I sobretot, que la tecnologia ha d’anar sempre de la mà de la sostenibilitat i el respecte pel planeta.

Per acabar, quin tipus d’ajuda necessiteu i com pot col·laborar-hi la gent o les empreses?

Estem disposades a deixar-nos la pell per aconseguir-ho, però necessitem suport URGENT. Busquem empreses que vulguin patrocinar-nos i fer visible el seu logotip al nostre equip i en un esdeveniment internacional, apostant pel talent femení i jove. També necessitem persones amb contactes que ens ajudin a obrir portes i fer arribar la nostra història a més gent. La difusió és clau perquè aquest missatge arribi a qui pugui donar-nos un cop de mà. Qualsevol ajuda compta. Volem que aquesta oportunitat es faci realitat i demostrar que, amb esforç i passió, podem brillar a escala internacional!

Obre un parèntesi en les teves rutines. Subscriu-te al nostre butlletí i posa’t al dia en tecnologia, IA i mitjans de comunicació.

Gerard Quintana

Periodista. M'encanta el periodisme i la tecnologia.

Leave a Reply