Enrique Lucea busca ajudar a persones amb diversitat funcional i gent gran en situació de solitud amb els robots
En el marc de la fira ISE 2025, hi ha un estand que genera molta expectació entre els visitants, ja que compta amb dos robots: un humanoide i un altre amb aspecte de gos. Tots dos es passegen pel pavelló 8.1, al costat del Drone Arena. Unitree és l’empresa que ha desenvolupat aquesta tecnologia, que genera sorpresa entre els congressistes. Allí hem pogut parlar amb Enrique Lucea, fundador de Khlipper, i convidat per la companyia Unitree, per parlar de la seva experiència amb els robots. Ell és propietari d’un gos-robot i sap de primera mà com funciona.
Aplicacions a la vida real

Al gos se li pot incorporar una càmera amb estabilitzador. | A. Soler
Lucea ens ha explicat que els robots d’Unitree tenen moltes aplicacions a la vida real. “La veritat és que un robot no deixa de ser tan diferent d’un humà, vull dir, té unes peces mecanitzades, de manera que en principi tot allò que pot fer un humà ho pot arribar a fer un robot“, ens comenta.
El robot quadrúpede d’Unitree
Un dels models és el que té forma de gos, un robot quadrúpede capaç de transportar objectes de fins a 8 quilos. Gràcies al seu sensor, pot realitzar un mapatge complet de l’entorn, cosa que li permet desplaçar-se amb precisió. També disposa de càmeres, altaveus i reconeixement de veu, fet que li atorga funcions de seguretat i assistència. “Només falta desenvolupar més idees”, afirma Lucea.
“Tot allò que pot fer un humà ho pot arribar a fer un robot”
IA als robots
La IA també és present als robots. “Aquests robots venen amb GPT integrat, directament“, ens explica. Malgrat la seva programació avançada, hi ha diferències entre els models quadrúpedes i bípedes. Els robots bípedes requereixen més estabilitat i més motors en comparació amb els quadrúpedes.
Passejant un robot per Barcelona
Lucea passeja amb el gos pels carrers de Barcelona: “El que faig és passejar-me pels carrers de Barcelona, mostrant que aquesta tecnologia ja la tenim. Premo un botó i ell em segueix tot el temps”. Tot i que són autònoms, els robots necessiten instruccions. Es poden programar fàcilment amb un sistema de blocs. Pots indicar-li que camini dos metres, que giri uns quants graus o que faci una foto.
Encara que Lucea col·labora amb Unitree, ell representa la seva pròpia marca, Khlipper, amb la qual personalitza aquests robots i desenvolupa solucions enfocades a l’assistència. “Treballem amb ONG i fundacions en un projecte anomenat Khlipper Assistent, que busca ajudar persones amb diversitat funcional i gent gran en situació de solitud.”
Impacte en el públic
L’impacte que generen els robots en el públic no es pot negar. Lucea explica que s’esperava que aquí ho tinguessin una mica més integrat, però bé, sempre impacta. La robòtica ja és present a les nostres vides. La qüestió ara és com la podem integrar en el dia a dia per millorar la qualitat de vida.
Obre un parèntesi en les teves rutines. Subscriu-te al nostre butlletí i posa’t al dia en tecnologia, IA i mitjans de comunicació.